Vila/sömn

Vad säger läroplanen?
”Förskolan ska erbjuda barnen en god miljö och en väl avvägd dagsrytm med både vila och aktiviteter som är anpassade efter deras behov och vistelsetid.” (Lpfö,18)

”Alla barn har rätt till lek, vila och fritid.” (Barnkonventionen artikel 31)

”Ofta betonar man betydelsen av rörelse för små barn, men möjligheten till vila och avkoppling är lika viktig. Barn behöver redan i förskolan lära sig att koppla av och återhämta sig. Behovet av sömn är individuellt och personalen på förskolan behöver därför vara lyhörda för barnets signaler och ha en nära dialog med barnets vårdnadshavare.” (skolverket.se, 2019)

”Under sömnen stärks immunförsvaret, tillväxthormon utsöndras, hjärnans slaggprodukter rensas ut, intryck och sinnesupplevelser bearbetas och flyttas från korttidsminnet till långtidsminnet.
Brist på sömn leder till att barnen lätt blir ledsna, irriterade och rastlösa, får svårt att reglera känslor, blir mer impulsiva och utåtagerande samt får svårt att koncentrera sig. Barns sömn bör inte avbrytas.” (De yngsta barnens egen läroplan, 2020)

Fria sovtider
På Villa Lärkan har vi fria sovtider det betyder att barnen får sova när de blir trötta och så länge . de behöver. Alla barn på förskolan vilar middag. Efter lunch går barnen på Grandi och lägger sig i rörelserummet på madrasser och där lyssnar de på musik eller på en saga. Vilan är ca en timme och somnar barnen får de ligga kvar på sin madrass och sova tills de vaknar. På Piccoli/Mini sover barnen ute på en inglasad balki spjälsäng, låg säng eller i egen vagn, beroende på vad barnet föredrar. De allra flesta barn sover efter maten men blir de trötta vid någon annan tid får de sova då. Vi vill ge våra barnen chans att lyssna på sina kroppar och kunna få sova när de behöver det utan att bli väckta.

Vi vet inte hur det ser ut inuti barnet, inte var det befinner sig i sin utveckling eller om det är inne i en tillväxtperiod. Vi vet heller inte om barnet just nu håller på att befästa en stor kunskap eller om kroppen kämpar med ett förkylningsvirus. Vi vill att alla barn ska ha möjlighet att känna efter själva och vi är alldeles säkra på att deras kropp kommer att vägleda om de får chans att lyssna till den.

Sömn är livsviktigt!
Får vi inte sova så dör vi, sömnen är viktig för att kroppen och hjärnan ska få återhämtning, vila, kunna sortera intryck som den fått under dagen och befästa saker vi har lärt oss. Vi behöver sova olika mycket, men forskning och studier påvisar att vi i regel sover för lite både barn och vuxna. Men tanke på att hjärnans snabbaste tillväxt sker under de tre första åren, så är det inte konstigt att små barn har ett stort behov av att sova. Barnet behöver då sömnen för att kunna sortera och bearbeta alla intryck. Barnets hjärna absorberar alla intryck, den kan inte göra som en vuxen hjärna som kan välja bort.

Kroppen har en biologisk sömnrytm
När kroppen förbereder sig för sömn börjar den automatiskt gå ner i viloläge, kroppstemperaturen sjunker och man börjar känna sig sömning. Lyssnar man inte på sin kropp här utan fortsätter att vara aktiv avbryts nedvarvningen inför sömnen. Efter detta blir det svårt att sova och man behöver vänta någon timme innan kroppen går ner i viloläge igen.

Sömncykel
Varje sömncykel är ca 90- 110 minuter lång. Ju längre du sover desto fler sömncyklar hinner du med.
Insomning – Det tar olika lång tid för oss att somna in men för de flesta tar det ca 5-10 min.
Bassömn – I samma stund som du somnar in befinner du dig i sömnstadie 2 vilket är bassömnen. Bassömnen utgör största delen av din nattsömn. När du är i bassömnen reagerar hjärnan fortfarande på vad som händer runt omkring oss, tex märker vi av plötsliga ljud och om någon rör oss lätt. I detta stadium vaknar vi lätt.
Djupsömn – Detta är det viktigaste stadiet av din sömn eftersom nästan all fysisk och psykisk återhämtning sker då. Det är under djupsömnen som kroppen friställer särskilda hormoner som gör att barn växer och hjälper oss att förbli friska. Det är också därför man sover längre när man är sjuk, för att kroppen ska hinna läka.
Drömsömn eller REM-sömn – Nu har det gått ca 1 timme sedan du somnade och plötsligt börjar dina ögon röra på sig. Det som händer är att din hjärna vaknar till, troligen för att kunna bearbeta dagens intryck och förstärka det du lärt dig under dagen. Efter en kort tids drömsömn börjar din sömncykel om igen med bassömn.

Ett utdrag ur Lärarnas Nyheter. Artikel Borde barn sova längre?
”Eftersom barn i dag inte sover så många timmar på ett dygn som de gjorde förut – och skulle behöva – borde en nittio minuters middagsvila inte hindra barn i tre-fyraårsåldern att ändå kunna somna tidigt på kvällen. Så varför upplever föräldrar att barn i den åldern är svåra att få att somna om de fått sova middag?
-Det beror på att de låter barnen titta på teve och spela datorspel innan de ska somna. Blippande skärmar är inget bra sätt att lugna ner hjärnan på, säger Margareta Söderström och får stöd av en pågående sömnforskning vid Uppsala universitet vars preliminära resultat, liksom tidigare forskning, visar att alla elektroniska skärmar bör stängas av minst ett par timmar före läggdags. Skälet är bland annat att skärmarnas blå ljus sänker nivån av sömnhormonet melantonin i våra kroppar vilket gör det svårare att somna.”

Källor:
Nattsömn och middagsvila – mätningar och observationer i olika förskolemiljöer. Socialmedicinsk tidskrift 4/2013
Sömn Luleå tekniska universitet, LTU – forsking och utbildning i världsklass.
Borde barn sova längre? Lärarnas Nyheter från Förskolan 2014-12-04